Jsme malá rodina s naším prvním potomkem.

V roce 2019 jsme si koupili pozemek u Sázavy. Cca 1600 m2. Holá plocha, studna a kaplička s elektřinou. Pro nás ideální základ.

V létě 2020 jsme dostavěli barák a pomalu začali realizovat naši mini farmu.
V květnu 2022 jsme se přestěhovali na trvalo.


Proč jsme se odstěhovali z Prahy na mini vesnici?
O vlastní zahradě (a určité potravinové soběstačnosti) jsem snil už někdy od rané dospělosti, kdy jsem si uvědomil, v jakém prostředí chci žít a jakým způsobem života.
Když jsem se setkal se svojí stávající ženou (která vyrůstala na vesnici), tak jsme se záhy shodli, že chceme mít svojí zahradu a barák. Následně se mi podařilo jí nadchnout do zahradničení a hlavně do potravinové soběstačnosti.
Když se nám narodil syn, tak byla jasná volba, že chceme být co nejvíce v přírodě a žít ve zdravém prostředí.
Poté co přišla inflace, válka na Ukrajině a taková všeobecná nejistota budoucnosti, tak jsme se rozhodli, že chceme žít jen na jednom místě a trvale se odstěhovat na vesnici, kde jsme měli již 2 roky baráček se zahradou.
Co je naším cílem?
Chceme se stát maximálně potravinově a ideálně časem i energeticky soběstační.
Jak toho docílíme?
Budujeme si na zahradě naší malou rostlinnou farmu, jedlý les, vyvýšené záhony, skleník, sad, kurník, dílnu, minipivovar a několik potřebných budov pro maximální soběstačnost.
Proč o tom píšeme veřejně?
Neboť nás to jednak baví a druhak chceme sdílet své know how či případně se dozvědět zkušenosti od ostatních.
Proč nás sledovat?
Protože sdílíme vlastní poctivě vydřené know how a naše nejnovější poznatky v oblasti jako: soběstačnost, kutilství a DIY projekty.
Jaký je náš background?
Oba jsme z jiných oborů, konkrétně: Online marketing a mikrobiologie. Zároveň máme 4 roky zkušenost s realizací a vedením řemeslné hi-tech dílny, kde jsme pořádali různé technické i řemeslné kurzy. Co se týče farmaření, soběstačnosti a zahradničení, tak jsme samouci a vše se učíme sami a od píky.
Naše dovednosti
„Před 10 lety jsem měl na starost svojí první zahradu a už tehdy jsem tam začal uplatňovat některé přírodní a permakulturní principy. Bohužel se tehdy nejednalo o vlastní pozemek a můj přírodní design se nesetkal s pochopením majitele ani sousedů. Alespoň jsem měl více času vše řádně promyslet a načerpat dostatek know how.“
Další léta jsme ještě neměli k dispozici žádný pozemek, proto jsme pěstovali rajčata, okurky a papriky na balkoně bytového domu.
Před několika lety jsme testovali různé hydroponické systémy a poměrně zdařile pěstovali rajčata a okurky v interiéru.
Před rokem (2020) jsme konečně dostavěli barák a začali pěstovat zeleninu ve vyvýšených záhonech, ve skleníku a na podzim měli možnost zasadit první ovocné stromy. O tom co a jak budeme pěstovat dále, budou články na našem blogu.
V roce 2021 jsme již sklízeli první úrodu a v roce 2022 rozšířili pěstování o další záhony, dílnu a kurník.
Od jara 2022 máme k dispozici dílnu, kde máme vybavení pro 3D tisk, laser, šití, hardware a pro vaření piva.
Od jara 2023 máme navíc ještě špinavou dílnu pro práci se dřevem.
Naše aktuální zázemí (2023)
- Cca 300 stromů
- 53 ovocných stromů
- 60 ovocných keřů
- 20 vyvýšených záhonů
- Kontejnerový dům
- Dílna + minipivovar
- Dřevo dílna
- Kurník + 4 slepice
- Skleník (rajčata, okurky, papriky)